Γρανίτα για τον καύσωνα.


Σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, εννοώντας θερμοκρασίας στην προκειμένη, πρέπει να ενυδατώνουμε συνεχώς τον οργανισμό και να τον βοηθήσουμε να ρίξει την θερμοκρασία. Κάποιοι κάνουν μπάνιο στη θάλασσα γιατί μπορούν, αλλά όσοι ξεμένουν στην πόλη έχουν την δυνατότητα πλαστικής πισίνας τζάμπου και γρανίτας σπιτικής, ή και περιπτεριακή αν δεν υπάρχει μουντ για μαγειρική.

Η ακόλουθη συνταγή είναι αυτοσχέδια, αλλά με βάσει όλων όσων έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μου (που ήταν όντως έγκυρες!).

Υλικά:

(Εμείς λέω να την κάνουμε φράουλα – λεμόνι)

  • 1/2 λεμόνι στυμμένο
  • 10 φράουλες
  • 1/2 φλ. ζάχαρη ή 2 Κ. μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • Δυόσμος

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό & προσθέτουμε τη ζάχαρη/ μέλι. Ανακατεύουμε καλά – συνέχεια, μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα: βουαλά το σιρόπι! Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τις φράουλες με το χυμό λεμονιού. Όποιος δε θέλει κομματάκια φράουλα μέσα στη γρανίτα του, μπορεί να βάλει παραπάνω φράουλες και με την απόσταξη (με στραγγιστήρι), να πάρει μόνο τους χυμούς των φρούτων (αυτό ακούστηκε ή ποιητικό ή Τομ Ρόμπινς).
  • Προσθέτουμε το δυόσμο, που αν έχει χτυπηθεί λίγο (πιθανότατα επηρεασμένη από παλαιά διαφήμιση γνωστού κοκτέιλ με ρούμι, να μη κάνουμε διαφήμιση αλλά μοχίτο ελέγετο, ο κύριος του μπαρ χτυπάει ρυθμικά στο γουδί το δυόσμο και το πλήθος κάνει ολάκερο χορευτικόν. Ωραίες εποχές.)
  • Τα πετάμε όλα μαζί σε ένα μπολ/ταπερ/παγοθηκη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4-6 ώρες, ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε για κανά 2ωρο ακόμα. Στο τελικό ανακάτεμα μπορούμε να προσθέσουμε και ξυλάκια (αν είστε πολύ μερακλήδες ή έχετε πιτσιρίκια που επιμένουν ότι στο ψυγείο του ψιλικατζίδικου οι γρανίτες είναι πιο ωραίες).
  • Αν το δοκιμάσετε και τρώγεται (μια χαρά θα’ ναι, ας λέω εγώ) πείτε μας και την γνώμη σας/προτάσεις κλπ.
  • Οι πιο αγριεμένοι, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν βάση για ποτό, οπότε στο τελευταίο βήμα προσθέτουμε κάποιο αλκοόλ-ι και απολαμβάνουμε.

Πι ες: Η συγκεκριμένη συνταγή έχει και μπόλικη βιταμίνη C, εκτός από το νερό που θα ενυδατώσει τον οργανισμό.

Να σας ενημερώσω ότι τα παγωτά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα γλυκά (αναφέρομαι σε φτωχά παγωτά και όχι υπερπαραγωγές με πουράκια, σορόπια & άλλα μπινελίκια που συνοδεύουν), αλλά οι γρανίτες ξεπερνάνε και τα παγωτά! Πόσο μάλλον αν είναι σπιτικά.

Άλλοι προτεινόμενοι συνδυασμοί:

  • Καρπούζι
  • Πεπόνι
  • Βατόμουρα με φράουλες
  • Ροδάκινα
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s