Ο “μαύρος σκύλος”. The “black dog” (informative video by WHO)


https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FWHO%2Fvideos%2F1383852238326822%2F&show_text=0&width=400

Ένα πολύ καλό βιντεάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που παρουσιάζει την κατάθλιψη όπως ακριβώς μπορεί να βιώνεται και ποιά είναι τα σημάδια της.

Η Κατάθλιψη είναι μια απίστευτα οικεία και πιο κοντινή κατάσταση, από ποτέ. Σίγουρα κάποιος έχει ακούσει για αυτήν, την έχει δει με κάποιον γνωστό ή φίλο, έχει κάνει παρέα μαζί της, πολλοί έχουν μιλήσει για αυτήν τελευταία και έχουν κουτσομπολέψει τα κουσούρια της και αρκετοί προσπάθησαν να ξεφύγουν και τα καταφέρανε.

Διατροφή & Κατάθλιψη

  • Τα ω3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνονται κυρίως από τους ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά, ψάρια, το ελαιόλαδο βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη έναντι της κατάθλιψης.
  • Μην ακολουθείτε δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε σε επιθυμητό βάρος είναι να βελτιώσετε την διατροφή σας, με πιο συχνά και μικρά γεύματα, προσθήκη φρούτων και λαχανικών, αποφυγή τηγανητών και κατανάλωση σοκολάτας υγείας (αντιοξειδωτικά και σουξουμουξου, αλλά με μέτρο αν πάτε για απώλεια βάρους).
  • Άσκηση. Δεν λέω απαραίτητα να αρχίσετε να τρέχετε λες και σας κυνηγάει κάποιος με το αυτοκίνητο, αλλά ένα περπάτημα, ένα ανέβασμα σκάλας, ένα πινγκ-πονγκ βρε αδερφέ δεν είναι κακό. Η άσκηση βοηθά στην κατάθλιψη μέσω της έκκρισης ορμονών που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.
  • Σε περιπτώσεις που η κατάθλιψη χτυπάει σε αϋπνία, μειώστε τους καφέδες μέσα στη μέρα σας.
  • Το ένα κρασάκι καλό είναι να μην φέρει δύο, γιατί σε περίπτωση κατάθλιψης δεν θα βοηθήσει και πολύ.. Άρα η αποφυγή αλκοόλ συστήνεται. Αυτά που βλέπετε στις ταινίες που ο “καταπονημένος” κουλτουριάρης το ρίχνει στο κονιάκ, μπορεί να σας φέρει στο χείλος αλκοολισμού και να μην πάρετε χαμπάρι πως φτάσατε εκεί. Νόου οφένς, απλά μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία τα άτομα είναι επιρρεπείς και σίγουρα όχι ο εαυτός τους.
  • Μιλήστε σε κάποιον (ειδικό)! Είτε αυτός λέγεται φίλος, γνωστός, άγνωστος, ψυχολόγος ή ψυχίατρος.Για αυτό το λόγο οι τελευταίοι το σπούδασαν το άθλημα, και καλό θα είναι να ξεπεραστεί αυτό το ταμπού.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s