Χέι, στάσου!…Μύγδαλα!


Σε κάποιους αρέσουν πολύ, σε άλλους όχι και τόσο.. Άλλοι το βρίσκουν διασκεδαστικό να τα αγοράζουν “ατόφια” και να προσπαθούν να τα «αρμέξουν» με  σφυρί και με αμόνι, για να γευτούν τον καρπό τους.. Είναι νόστιμα ως καβουρδισμένα αλλά και ως φρέσκα, με αλάτι ή και χωρίς, σε γλυκά και σε αλμυρά, σε σάλτσες και γεμίσεις, ή απλά σε συσκευασίες – όπου εκεί η φάση ξεφεύγει και μένεις με το άδειο περιτύλιγμα και ένα βλέμμα απορίας τύπου “Μα που πήγαν όλα αυτά τα αμύγδαλα?”.

Αυτά τα πανέμορφα δεντράκια με τη ροζουλιά φυλλωσιά, εκτός από μια οπτική ευεξία, χαρίζει και έναν θρεπτικά πολύτιμο καρπό που αποκαλείται αμύγδαλο, τσάγαλο, σύγαλο και όλα τα συναφή.

Θρεπτική αξία αμύγδαλου:

  • Φυτικές ίνες
  • Πρωτεΐνες
  • Λίπος
  • Βιταμίνη Ε – αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Μαγγάνιο
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β
  • Φώσφορο
  • Αντιοξειδωτικά – τα οποία περιέχονται στην φλούδα τους, άρα τα αναποφλοίωτα θεωρούνται η πιο υγιεινή επιλογή. Βάσει μελέτης που έγινε, φάνηκε ότι καπνιστές οι οποίοι κατανάλωσαν αμύγδαλα για 4 εβδομάδες, παρουσίασαν μείωση των οξειδωτικών δεικτών.

Οι θερμίδες που περιέχουν οι ξηροί καρποί, είναι η αιτία που ακούτε συνέχεια ότι παχαίνουν, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε μικρές ποσότητες βοηθούν στην θωράκιση του οργανισμού. Οπότε, συστήνεται μασούλημα αμυγδαλακίου σε μικρές ποσότητες.

Αμύγδαλα & στον Διαβήτη?

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, έχουν υψηλή περιεκτικότατα σε «καλά» λιπαρά, έχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.. κοινώς ένα ιδανικό «κόμπο» εις την αγγλικήν ή αλλιώς «συνδυασμό» εις την ελληνικήν. Το μαγνήσιο το οποίο περιέχουν βοηθά σε αρκετές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου και της ρύθμισης της γλυκαιμίας.

Αμύγδαλα & Υπέρταση

Μελέτες έδειξαν ότι η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην εξισορρόπησή της.

Αμύγδαλα & Χοληστερίνη..

Η κατανάλωση αμύγδαλων μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην αύξηση της «καλής» (HDL). Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ονόματι πολυφαινόλες, που βοηθούν στην οξείδωση της κακής χοληστερίνης και συνεπώς προστατεύουν από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αμύγδαλα & Απώλεια Βάρους!

  Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, είναι πολύ χρήσιμα όταν κάποιος θέλει να χάσει περιττά κιλά. Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση πρωτεϊνών και φυτικών ινών, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού ή με απλά λόγια, «κόβει» την πείνα.

Επίσης, μόνο ένα μικρό ποσοστό των συστατικών του αμυγδάλου διασπάται και απορροφάται από τον οργανισμό και “ψιθυρίζεται” ότι συμβάλλουν στην βελτίωση του μεταβολισμού. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών μπορούν να συμβάλλουν σε μείωση του σωματικού βάρους και βελτίωση των ανθρωπομετρικών δεικτών, όπως είναι η περιφέρεια μέσης.

Το μόνο πρόβλημα που πρέπει να ματα-επισημανθεί, είναι ότι η κατανάλωσή τους είναι ευνοϊκή όταν υπάρχει μέτρο.. μην περιμένετε τίποτα εκ των προαναφερθέντων αν είστε άνθρωπος που αναπαριστά τα λόγια του διαιτολόγου με μπάσα φωνή και δόση χλευασμού (ντάξει και εγώ θα το ‘κανα αλλά είμαι στην άλλη πλευρά τώρα) – ενώ κρατάει πάνω από 2 χούφτες αμύγδαλα και συνήθως τελειώνει την ατάκα του με φράση τύπου «Κανείς δε μπορεί να φάει μόνο 10 – τι μας λέει ο άνθρωπας/ η μαντάμ». Ας μην κρυβόμαστε, όλοι το κάνετε/κάνουμε και συνήθως παίζουν κομπαρσιλίκι και οι φίλοι και οι γνωστοί. Ένιγουεϊς.

Πόσο-Πόσο?

Η προτεινόμενη ποσότητα από τον/την κύριο/α με την μπάσα φωνή και το συνάφι του: 10-20 αμύγδαλα ημερησίως είναι ότι πρέπει. Βάλτε τα σε σάλτσες πέστο, βάλτε τα σε γλυκά και κέικ, βάλτε τα σε γιαούρτια, βάλτε τα στην τσέπη σας για το δρόμο, αρκεί να τα έχετε σαν σνακ για τις δύσκολες ώρες.

 

*Ψιλά γράμματα

ABAZARFARD Z, SALEHI M, & KESHAVARZI S. (2014). The effect of almonds on anthropometric measurements and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction program: A randomized controlled clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences : the Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences.19, 457-64.

CORICA, F., ALLEGRA, A., IENTILE, R., & BUEMI, M. (1997). Magnesium Concentrations in Plasma, Erythrocytes, and Platelets in Hypertensive and Normotensive Obese Patients. AMERICAN JOURNAL OF HYPERTENSION. 10, 1131-1312.

HALTON TL, & HU FB. (2004). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition.23, 373-85.

HOUSTON MC, & HARPER KJ. (2008). Potassium, magnesium, and calcium: their role in both the cause and treatment of hypertension. Journal of Clinical Hypertension (Greenwich, Conn.). 10, 3-11.

MATTES RD. (2008). The energetics of nut consumption. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 17, 337-9.

WIEN, M. A., SABATÉ, J. M., IKLÉ, D. N., COLE, S. E., & KANDEEL, F. R. (2003). Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International Journal of Obesity. 27, 1365-1372.

Leave a comment