Θα πεις το νερό…ΝΕΡΑΚΙ!


Για ακόμα μια φορά θα υποκλιθώ στο μεγαλείο της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας με άσματα τύπου «Ένα νερό κυρά-Βαγγελιώ», με παρομοιώσεις όπως «Έκανα μια τρύπα στο νερό», με φράσεις συμφιλίωσης σαν το «Όσα είπαμε νερό και αλάτι», με αναφορά σε οικογενειακούς δεσμούς όπου «το αίμα νερό δε γίνεται» και με φιλοσοφικών αναζητήσεων που διερωτάτο αν «το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο» – όπου εντάξει, εδώ δεν αναφέρει τι υγρό περιέχει, αλλά εγώ το νερό έχω στο μυαλό μου, οπότε μου κάνει.

Επιστημονικά δεδομένα?

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 50-75% νερό. Το ποσοστό αυτό διαφέρει ανάλογα με το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας του σώματος του καθενός. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από τους άνδρες και περιέχουν λίίίγο λιγότερο νερό – εφόσον η λιπώδης μάζα έχει λιγότερο νερό. Το αίμα αποτελείται από 92% νερό, ο εγκέφαλος περίπου από 75%, τα κόκκαλα από 22% και οι μύες από 75%, οπότε η αναγκαιότητα της κατανάλωσης του νερού αυτομάτως γίνεται κατανοητή.

Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, όπως η μεταφορά και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποβολή τοξινών, η συμβολή στη μεταφορά των ηλεκτρικών κυμάτων στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη, και πολλά – πολλά άλλα.

Χάνεις λάδια (ή στην προκειμένη Νερό)..

Η απώλεια του νερού γίνεται κυρίως μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και της επισκέψεως στο βε-σε. Με απώλεια νερού περίπου 1% του σώματος, αρχίζει να δημιουργείται σύγχυση στην πνευματική και φυσική λειτουργία τους σώματος, όπου μπορεί να ξεπροβάλλει ως πονοκέφαλος και αδυναμία συγκέντρωσης – κοινώς προσωρινή αφηρημάδα..(η άλλη, η μόνιμη, μας πάει αλλού οπότε μην το πάρετε σαν δικαιολογία ότι σας φταίει το ότι δεν ήπιατε αρκετό νερό).

Το αίσθημα της δίψας αρχίζει να ενεργοποιείται όταν υπάρχει απώλεια που ισοδυναμεί με περίπου το 2-3% της ποσότητας νερού του σώματός μας. Εκεί αρχίζουν να χτυπάνε καμπανάκια για τον οργανισμό και η αφυδάτωση αρχίζει να παίρνει το ρόλο του σοβαρού της υπόθεσης.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει:

 • Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος
 • Αύξηση του αισθήματος κοπώσεως και μείωση της κινητικότητας
 • Αλλαγές στην διάθεση
 • Και για όσους αθλούνται, κάνει την άσκηση να φαντάζει Γολγοθάς, αφού επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία μυαλού και σώματος.

*Εξαιρούνται οι αθλητές, οι οποίοι χάνουν περίπου 6-10% μέσω του ιδρώτα, εξου και επισημαίνεται η ενυδάτωσή τους με υγρά (ναι για αυτούς είναι τα πολύχρωμα υγρά σε μπουκαλάκια με καπάκι πιπίλα – εμποτισμένα με ηλεκτρολύτες και άλλα τέτοια ψαρωτικά, όχι για σένα και για μένα που πάμε για περπάτημα παύλα χαβά και νομίζουμε ότι τρέξαμε κανένα μαραθώνιο).

Πίνε, πίνε!

Η κατανάλωση νερού:

 • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πονοκέφαλου και της ημικρανίας – προερχόμενα από αφυδάτωση
 • Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλει στην πιο εύκολη κένωση – θα βγαίνετε με το κεφάλι ψηλά και πλατύ χαμόγελο από την τουαλέτα!
 • Σε κάποιες μελέτες φάνηκε να βοηθά στην πρόληψη των πετρών στα νεφρά
 • Σύμμαχος στην απώλεια βάρους, αφού αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού
 • Για τα “δυνατά” ποτήρια, η κατανάλωση νερού – σφήνα ανάμεσα στις ποτάρες σας – βοηθά στο να ενυδατώνεστε (αφού με την κατάποση αλκοολούχων διαλυμάτων έχουμε τακτική ενούρηση) και αποτρέπει την δυσάρεστη κατάσταση «χανγκόβερ» που βιώνεται επώδυνα την επομένη
 • Προστατεύει τα νεφράκια από τις τοξινούλες και τα προϊόντα μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών, βλέπε λίπη κλπ., αφού βοηθά στην απομάκρυνσή τους από τα νεφρά
 • Αποτρέπει την εμφάνιση ουρολοιμώξεων
 • Ενυδατώνει το δερματάκι και εξαλείφει (λένε) τις ρυτιδούλες
 • Δρα σαν λιπαντικό στις αρθρώσεις και στους μύες
 • Διευκολύνει την πέψη
 • Φαίνεται να συμβάλλει και στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η συνιστώμενη κατανάλωση του νερού,

διαφέρει ανάλογα με την σύσταση του σώματος στον καθένα από εμάς. Όσοι έχουν περισσότερη λιπώδη μάζα έχουν λίγο χαμηλότερη ανάγκη σε κατανάλωση νερού, αλλά από την άλλη βοηθά στην απώλεια βάρους και την αίσθηση κορεσμού. Οι γενικές οδηγίες μιλάνε για 3 λίτρα περίπου για τους άνδρες και γύρω στα 2 λίτρα για τις γυναίκες.

Συστήνεται με το «καλημέρα» (κυριολεκτικά) καλό είναι να πίνετε ένα ποτηράκι νερό.. όπως συστήνεται και το ότι καλό είναι να πίνετε και ένα ποτηράκι νερό κανένα μισαωράκι πριν το φαγητό – αφού βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού. Τσούκου – τσούκου, μαζεύονται 2 ποτήρια νερό, οπότε τα υπόλοιπα τα αφήνουμε πάνω σας. Επίσης, το νερό περιέχεται σε φρούτα, ροφήματα και φαγητά, που σημαίνει ότι τα 2 ή 3 λίτρα συμπεριλαμβάνουν και αυτό το νερό.

Εν κατακλείδι..

Τόσα καλούδια από ένα ποτό το οποίο όλοι έχουμε γευτεί και όλοι έχουμε την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση (σε αυτή τη χώρα τουλάχιστον) και σε καλή τιμή. Περιττεύει να αναφέρω τις μηδενικές θερμίδες που όλοι νομίζω ότι γνωρίζουμε ότι περιέχει, αλλά ας είναι.

Αααα.. Και για όσους αρέσκονται στο να καταναλώνουν το νεράκι τους κρύο, έχω να πω ότι “χάνουν” περισσότερες θερμίδες, αφού το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει την διαφορά θερμοκρασίας (κορδωθείτε).

Τσίαρς!

 

 

*Ψιλά γράμματα:

ARMSTRONG LE, GANIO MS, CASA DJ, LEE EC, MCDERMOTT BP, KLAU JF, JIMENEZ L, LE BELLEGO L, CHEVILLOTTE E, & LIEBERMAN HR. (2012). Mild dehydration affects mood in healthy young women. The Journal of Nutrition. 142, 382-8.

BAO Y, & WEI Q. (2012). Water for preventing urinary stones. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 6.

BLAU, J. N., KELL, C. A., & SPERLING, J. M. (2004). Water-Deprivation Headache: A New Headache With Two Variants. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 44, 79-83.

BOSCHMANN M, STEINIGER J, HILLE U, TANK J, ADAMS F, SHARMA AM, KLAUS S, LUFT FC, & JORDAN J. (2003). Water-induced thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 88, 6015-9.

CUOMO R, GRASSO R, SARNELLI G, CAPUANO G, NICOLAI E, NARDONE G, POMPONI D, BUDILLON G, & IERARDI E. (2002). Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation. European Journal of Gastroenterology & Hepatology. 14, 991-9.

DENNIS EA, DENGO AL, COMBER DL, FLACK KD, SAVLA J, DAVY KP, & DAVY BM. (2010). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity (Silver Spring, Md.). 18, 300-7.

HOBSON RM, & MAUGHAN RJ. (2010). Hydration status and the diuretic action of a small dose of alcohol. Alcohol and Alcoholism (Oxford, Oxfordshire). 45.

MURRAY B. (2007). Hydration and physical performance. Journal of the American College of Nutrition. 26.

SUHR, J. A., HALL, J., PATTERSON, S. M., & NIINISTÖ, R. T. (2004). The relation of hydration status to cognitive performance in healthy older adults. International Journal of Psychophysiology. 53, 121-125.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s