BZZzzzz


Υπάρχει σε κινούμενα σχέδια για παιδιά (ας μην κρυβόμαστε και για μεγάλους), υπάρχει ως φοβία, υπάρχει στο χωράφι του γείτονα που πουλάει μέλι-α σε διάφορες βερσιόν ανάλογα με το τι “αρμέγουν” οι εργάτριές του και σίγουρα σε κάποιο βάζο μες στην κουζίνα, όπου κάποιοι ανατρέχουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να συνοδεύσουν το αφέψημά τους, μπας και σταματήσει αυτή η παράνοια με τα χαρτομάντηλα και το ολοήμερο γκούχου –γκούχου. Αναφερόμεθα στην μέλισσα που τρέχει από λέλουδο σε λέλουδο και μας παρέχει – μέσω του παραγωγού – διάφορα προϊόντα για να τρώμε και να παστουρωνόμαστε.

Μέλι.

Έχει ήδη παιχτεί αυτό το επεισόδιο στην προηγούμενη σεζόν, οπότε καλό είναι να αναφερθούν κάποια πράγματα σε τίτλους για τυχόν νέους αναγνώστες, (εσείς οι παλιοί τσουλήστε την μπάρα με καμάρι να πάτε παρακάτω!):

 • Θρεπτική αξία 1 κουταλιάς της σούπας ισοδυναμεί με 64 kcal
 • Παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως: Νερό, πρωτεΐνες και αμινοξέα, κάλιο – ασβέστιο – μαγνήσιο – σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμίνη C, D, E.
 • Βοηθά σε περιπτώσεις υπέρτασης, αναιμίας, καρδιαγγειακών παθήσεων
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
 • Συμβάλλει στην μείωση της του όξινου PH του στομάχου και στην πρόληψη έλκους
 • Έχει αντικαρκινική δράση
 • Λέγεται ότι περιπτώσεις κατάχρησης του αλκοόλ (το λεγόμενο έγινα “μπαούλο” ή “ντάνα”) ευνοεί την γρηγορότερη αποβολή αλκοόλ από τον οργανισμό σε συνδυασμό με χυμό λεμονιού
 • Και όπως συμβουλεύουν και οι παλαιότεροι, μια κουταλιά μέλι με ζεστό γάλα θεωρείτο κοκτεϊλάρα που βοηθά στην χαλάρωση και στον ύπνο.

*Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξατε στο άρθρο με τίτλο «Μες στα μέλια», ευχαριστώ.

Βασιλικός πολτός.

Λέγεται έτσι γιατί ταΐζει τις βασίλισσες των μελισσών και τις μέλισσες που προορίζονται για κάποια τέτοια ηγετική θέση. Είναι ένα κρεμώδες υγρό, το οποίο όσο πιο άσπρο είναι – τόσο πιο φρέσκο και το λαμβάνουμε με την βοήθεια οδοντογλυφίδας για να πάρουμε την ελάχιστη αυτή δόση που απαιτείται.

  Περιέχει ένα θησαυρό θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του νερού, απαραίτητων αμινοξέων που δε μπορούν να συντεθούν στο ανθρώπινο σώμα, λιπιδίων σπάνιων μορφών που φαίνεται να έχουν ιδιότητες κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, πάρα πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλες βιταμίνες, αλλά και μεταλλικά στοιχεία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αρκετοί έχουν στο μυαλό τους ότι με το να παίρνουν βασιλικό πολτό θα ξεκινήσουν την σπίντα πάνω-κάτω τους δρόμους και τα καλντερίμια.. αχμ, δε νομίζω.

Η ελάχιστη ποσότητα του 1 mgr/gr μπορεί να βοηθήσει σε κυκλοφοριακές διαταραχές, στην μεταφορά νευρικών κυμάτων στα ανθρώπινα νεύρα και συμβάλλει στην έκκριση της αδρεναλίνης.

 • Σε περιπτώσεις καρκίνου, δρα ελαχιστοποιώντας όγκους που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, αλλά σε περιπτώσεις ταχείας ανάπτυξης δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Επίσης, σε καρκινοπαθείς συμβάλλει στην αύξηση της όρεξης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την αποφυγή της προσβολή τους από ιούς και βακτήρια, αλλά φαίνεται να βοηθά και στην ανύψωση των λευκών αιμοσφαιρίων, των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων.
 • Σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρέχει καλή ποσότητα παντοθενικού οξέος που είναι απαραίτητη.
 • Σε νευρολογικές παθήσεις, όπως είναι η άνοια βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
 • Επίσης, μπορεί να επωφελήσει άτομα με κατάθλιψη, φοβίες και αϋπνίες.
 • Αναστέλλει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως ο σταφυλόκοκκος.
 • Λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει δρα ευεργετικά και σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων
 • Συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού
 • Ευνοεί την υγεία του δέρματος και των ιστών

Κερί & Πρόπολη.

Το κερί χρησιμοποιείται σε σκευάσματα, όπως αλοιφές αλλά και σε γυαλιστικά αυτοκινήτων (άσχετο μεν, αλλά καλή είναι και η σφαιρική ενημέρωση). Στην θεραπευτική του διάσταση βοηθά στην επούλωση και στην αντιμετώπιση φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας και σε αντιμετώπιση εγκαυμάτων και δερματοπαθειών. Κάποιοι προτείνονται να το μασάνε κι όλας, μπας και δουν χαΐρι.. λογικά κάτι θα κάνει!

Η πρόπολη περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή και έχει παρόμοια δράση με λίγα χαρακτηριστικά – εξτραδάκια. Κυκλοφορεί κοτσονάτη σε μορφή οδοντόκρεμας, τσίχλας, καλλυντικών, κρεμών και αλοιφών. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα έναντι ιών και βακτηριών, δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα, είναι αποτελεσματική σε ουρολογικές παθήσεις, αυξάνει τον σχηματισμό ιστών και κυττάρων και ανακουφίζει σε περίπτωση που σας πονάει το δοντάκι σας – μόνο όταν κυριολεκτούμε ή έχετε έρπη – που είναι σαν να σας έχει χαρίσει πεταχτό φιλάκι στο χειλάκι κανάς μπούρμπουλας (εκείνο το μαύρο πληθωρικό-ζούζουνο που κάνει εκκωφαντικό «ΖΖΖΖ» εννοώ).

Γύρη

Μετά από ερώτημα που δέχτηκε η Σούζι σε έναν καφέ – που έτρωγε – αποφάσισε να προσθέσει και αυτό το νέο για αυτήν (ίσως και για άλλους) προϊόν της μέλισσας.

Από την μια λέγεται ότι η γύρη χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, την μια που προκαλεί αλλεργίες στον κοσμάκη και την άλλη που αναλύουμε συνοπτικώς κάτωθεν. Δε ξέρω, γιατί έρχεται και η αντικρουόμενη πλευρά που λέει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή τοξικότητα σε κάποια όργανα, ότι δεν είναι ασφαλής η κατανάλωσή της από γυναίκες που θηλάζουν και ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία σε άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική θεραπεία.

Πάντως, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και Α, D, E. Αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και αμινοξέα και χρησιμοποιείται σε κάποιες χώρες για την μείωση του άσθματος, τα «σάιντ εφέκτς» της χημειοθεραπείας και για να αυξήσει την αθλητική επίδοση αλλά χρησιμοποιείται για μικρή περίοδο και το τονίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη μελετών πάνω σε αυτό το προϊόν οπότε απλά το παρουσιάζουμε και επιφυλασσόμεθα.

Αμπζζζζζζζζζζ…..

 

 

*Ψιλά γράμματα:

KOHNO K, OKAMOTO I, SANO O, ARAI N, IWAKI K, IKEDA M, & KURIMOTO M. (2004). Royal jelly inhibits the production of proinflammatory cytokines by activated macrophages. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 68, 138-45.

MOLAN, PETER C. (2012). Honey: Antimicrobial actions and role in disease management. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. http://hdl.handle.net/10289/6096.

VIUDA-MARTOS M, RUIZ-NAVAJAS Y, FERNÁNDEZ-LÓPEZ J, & PÉREZ-ALVAREZ JA. (2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Journal of Food Science. 73, 117-24.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s