Πάρε δρόμο!


Κουιζάκι:

Σχετίζεται με γνωστές λαϊκές εκφράσεις που υποδηλώνουν είτε τάσεις φυγής («Θα πάρω τα βουνά/δρόμους»), είτε σωματικό κάματο («Δε μπορώ να πάρω τα πόδια μου»). Συνδυάζεται και με το κοντινό μέλλον όπου πολλοί/-ές θα βγουν στις πλαζ με το καυτό μαγιό τους.. διότι δε φτάνουν μόνο τα τατου-άζ που χτυπήσαμε πέρυσι να εξισορροπήσουν τις σοκολάτες που φάγαμε φέτος..

Ο λόγος για την καθημερινή ασκησούλα – συνδυασμένη με διατροφούλα (αυτά τα υποκοριστικά είναι για το καλόπιασμα ώστε να το πάρετε απόφαση σιγά – σιγά) και τα οφέλη της.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα..

Λίγο το ότι η τεχνολογία μας έχει λύσει τα χέρια και δεν κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες, λίγο που σαν παιδιά αντί να πάμε να παίξουμε στην παιδική χαρά μπορούμε να παίξουμε στον υπολογιστή, λίγο που αντί να περπατήσουμε για να πάμε μια βόλτα παίρνουμε το αυτοκίνητό μας και κάνουμε χιλιόμετρα, αρχίσαμε σαν πλανήτης να “στρογγυλεύουμε”.

Η καθιστική ζωή έχει κατηγορηθεί, παγκοσμίως, ως η 4η – κατά σειράν – αιτία θανάτων. Σε μελέτη που έγινε για την καθιστική ζωή και τις επιπτώσεις της στη υγεία, βρέθηκε ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (περίπου 6%), σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (περίπου 7%) και καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου (περίπου 10%).

Σε έρευνες που έγιναν, επισημαίνεται ότι μια ώρα ακινησίας συμβάλλει στον κίνδυνο ανάπτυξης θρομβώσεων και η συχνά λαθεμένη στάση του σώματος σε ακινησία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στους μυς και στον σκελετό δημιουργώντας προβλήματα στο απώτερο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, η καθιστική ζωή φαίνεται να μικραίνει το προσδόκιμο ζωής.

Αντιθέτως,

η τακτική άσκηση, μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και στην εικόνα τους σώματός μας. Ξεκινάει από τις θετικές επιδράσεις στη υγεία των οστών μας. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην δομή των οστών, στην περιεκτικότητά τους σε ιχνοστοιχεία, στην ανθεκτικότητα, αλλά και μάζα των οστών.

Συνεχίζει με την θετική επίδραση σε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της «καλής χοληστερίνης» στο αίμα, αλλά και στην μείωση των αναγκών ινσουλίνης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Στην ψυχολογία μας, η άσκηση:

  • Συμβάλλει στη μείωση του άγχος και της κατάθλιψης
  • Βελτιώνει γνωσιακές λειτουργίες (όπως η μνήμη)
  • Ευνοεί την ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων
  • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Στην τρίτη ηλικία, η άσκηση βοηθά στην μείωση των ασταθειών και των πτώσεων, τα οποία καταλήγουν συνήθως σε ράγισμα/σπάσιμο κάποιου οστού και την δύσκολη παύλα αργή επούλωσή του. Για αυτό είναι σημαντική η πρόληψη, υιοθετώντας την συχνή άσκηση από νεαρές ηλικίες και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Κατά την διάρκεια των εαρινών περιόδων, η τακτική άσκηση θωρακίζει τον οργανισμό και τον προστατεύει από κρυολογήματα και γρίπες κατά 23%. Κατά τους θερινούς μήνες, μας χαρίζει ένα πλας στο ότι δε φοράμε τα χοντρά πουλόβερ και όμως φαινόμαστε μπάνικοι ή αλλιώς εμφανίσιμοι, χωρίς την βοήθεια της εποχιακής δίαιτας.

Με την συχνή άσκηση, αυξάνεται ο μεταβολισμός και βοηθά στο “χάσιμο” των περιττών κιλών. Επίσης, για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους, η άσκηση επιτρέπει να καταναλώνονται λίγο περισσότερες θερμίδες, χωρίς να ανεβαίνει το “κοντέρ” της ζυγαριάς.

Πόσο και πως?

Μισή ώρα σωματικής άσκησης – μέτριας έντασης (π.χ. γρήγορο περπάτημα), τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, φαίνεται να είναι αποδεκτή για την βελτίωση στην υγεία. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, αρκεί να αλλάξουμε κάποιες απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας:

  • Παίρνουμε στο κατόπι τα σκαλιά, αντί να χρησιμοποιήσουμε τον ανελκυστήρα ή αλλιώς ασανσέρ. Καλός ο καθρέφτης μέσα στο κουβούκλιο αλλά τι να τον κάνεις αν δε σε ικανοποιεί πλήρως αυτό που βλέπεις?!
  • Βάζουμε άνετα παπούτσια και ξεχυνόμαστε στους δρόμους και στα σοκάκια, αντί να μετακινούμε ένα μέτρο πιο πέρα το αυτοκίνητο ή ότι άλλο όχημα («εργαλείο») διαθέτουμε. Συν το ότι τα λεφτά της βενζίνης μπορούμε να τα κάνουμε οποιαδήποτε αγορά προς επιβράβευσή μας.
  • Πηγαίνοντας σε κάποιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.. αντί να κρατάμε την ποτάρα μας στο χέρι και να “χορεύουμε” – σαγηνευτικά – λυγίζοντας μόνο το γόνατό μας, αρχίζουμε τις χορευτικές φιγούρες τύπου Γκρηζ (Grease) και άλλα, με διπλό αποτέλεσμα να ξεδιπλώσουμε και το ταλέντο μας και ίσως να κερδίσουμε έδαφος σε κάποιο πιθανό φλερτάρισμα.
  • Πηγαίνουμε σε κάποιο γυμναστήριο (κάπως πρέπει να συντηρηθούν και αυτά τα έρμα), γνωρίζοντας και κόσμο, ο οποίος έχει ήδη αφήσει τον ιδρώτα του στα μηχανήματα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (νταξ’ μείον είναι αυτό αλλά είναι αλήθεια)
  • Κάνουμε στατικό ποδήλατο ή κάποια άλλη στατική άσκηση, ενώ βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά (κάποιοι τις ειδήσεις)
  • Και άλλα τέτοια διάφορα..

Προσοχή!

Σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η άσκηση καλό είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι η μυοκαρδίτιδα και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν τους ειδικούς και να προσαρμόσουν την άσκηση ανάλογα με την θεραπεία και την κατάσταση της υγείας τους.

Για το κλείσιμο της κουβέντας,

πιστεύεται ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής από 0-68 χρόνια!. Για αυτό, επενδύοντας κάποια λεπτά από την κάθε μέρα μας χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για αυτό και ένα γερό σώμα (θυμίζει κομμάτι πολιτικού λόγου αλλά δε βαριέσαι).

Συμμαζωχτείτε!, έρχεται ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

 

*Ψιλά γράμματα:

DUCKHAM, RACHEL L., BAXTER-JONES, ADAM D. G., JOHNSTON, JAMES D., VATANPARAST, HASSANALI, COOPER, DAVID, & KONTULAINEN, SAIJA. (2014). Does physical activity in adolescence have site-specific and sex-specific benefits on young adult bone size, content, and estimated strength? Wiley-Blackwell. http://hdl.handle.net/10536/DRO/DU:30067042.

HIND, K., & BURROWS, M. (2007). Weight-bearing exercise and bone mineral accrual in children and adolescents: A review of controlled trials. Bone. 40, 14-27.

KOHL, H. W., CRAIG, C. L., LAMBERT, E. V., INOUE, S., ALKANDARI, J. R., LEETONGIN, G., & KAHLMEIER, S. (2012). The pandemic of physical inactivity: global action for public health. The Lancet. 380, 294-305.

LEE IM, SHIROMA EJ, LOBELO F, PUSKA P, BLAIR SN, & KATZMARZYK PT. (2012). Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: an analysis of burden of disease and life expectancy. Lancet. 380, 219-29.

MARTIN D. (2011). Physical activity benefits and risks on the gastrointestinal system.Southern Medical Journal. 104, 831-7.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s