Κάτι να καίει…


Το “αλατοπίπερο στην ζωή” είναι αυτό που κάνει την διαφορά και δίνει άλλη πνοή στην καθημερινότητά μας. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τα φαγητά, αφού όλα κρίνονται στις αναλογίες αλατιού και μπαχαρικών, ώστε να χαρακτηρίσουμε ένα γεύμα νόστιμο, αδιάφορο, “λύσσα” ή καυτερό (μην αναφέρω και ταινίες που προβλήθηκαν με πρωταγωνιστή αυτή τη μαγεία)! Πολλοί το προτιμούν καυτό… άλλοι, πάλι, το αποφεύγουν όσο μπορούν.. Το εν λόγω πιπέρι, που λίγο – πολύ όλοι χρησιμοποιούμε συχνά – πυκνά, εκτός από την γεύση που δίνει έχει και άλλες “μαγικές” ικανότητες!..

Εγκυκλοπαιδικά..

Όλα τα χρώματα παύλα ποικιλίες πιπεριού προέρχονται από το ίδιο δέντρο, απλά διαφέρουν λόγω του διαφορετικού χρόνου της συγκομιδής και της επεξεργασίας.

Από πολύ παλιά,

το πιπέρι έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ασθενειών, βοηθώντας σε περιπτώσεις φλεγμονών, μετεωρισμού (παραπέμπει σε μετεωρίτη αλλά έχει να κάνει με το γνωστό σε όλους «τουμπάνιασμα» της κοιλιάς), αφού βοηθά στην μείωση των αερίων του στομάχου και διευκόλυνσης αποβολής τους από τον γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά και εναλλακτικά σε περιπτώσεις κρυώματος. Ακόμη, αυξάνει την έκκριση κάποιων ενζύμων του γαστρεντερικού σωλήνα με αποτέλεσμα την διευκόλυνση στην πέψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου (για όσους τραβάνε ένα ζόρι με την επίσκεψη στην τουαλέτα).

Το μαύρο πιπέρι εμπεριέχει:

  • Ασβέστιο
  • Κάλιο
  • Μαγγάνιο
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Ψευδάργυρο

Είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και παρέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Α αλλά και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Όλα αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρών καταστάσεων, όπως του καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Μια ουσία που υπάρχει στο πιπέρι, η πιπερίνη βοηθά την απορρόφηση κάποιων στοιχείων (σελήνιο), βιταμινών του συμπλέγματος B και βήτα καροτίνης, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Επίσης, φαίνεται να έχει κάποια αντικαταθλιπτική ιδιότητα και μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας τους εγκεφάλου.

Ως αιθέριο έλαιο (του μαύρου πιπεριού – ονόματι Piper nigrum Linn) φαίνεται να μειώνει την οξεία και χρόνια φλεγμονή χάρις σε κάποιες ουσίες που περιέχει. Επίσης, αυτό το έλαιο έχει αναλγητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το μαύρο πιπέρι μπορεί να αναστείλει την δράση κάποιων φαρμάκων (λόγω της πιπερίνης), για αυτό όσοι λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική θεραπεία θα ήταν καλό να το συζητήσουν με τον γιατρό τους (συμπεριλαμβάνονται και οι έγκυες που θεωρούνται ευαίσθητη ομάδα).

Έτσι για την ανακεφαλαίωση, το πιπέρι (κυρίως το μαύρο) έχει να μας προσφέρει πολλά καλούδια για την υγεία μας αρκεί να το καλωσορίσουμε στην κουζίνα μας.

 

 

*Ψιλά γράμματα:

JEENA, K., LIJU, V. B., UMADEVI, N., & KUTTAN, R. (2014). Antioxidant, Anti-inflammatory and Antinociceptive Properties of Black Pepper Essential Oil (Piper nigrum Linn). Journal of Essential Oil Bearing Plants. 17, 1-12.

MEGHWAL M, & GOSWAMI TK. (2013). Piper nigrum and piperine: an update.Phytotherapy Research : PTR. 27, 1121-30.

VIJAYAKUMAR RS, SURYA D, & NALINI N. (2004). Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress.Redox Report : Communications in Free Radical Research. 9, 105-10.

WATTANATHORN, J., CHONPATHOMPIKUNLERT, P., MUCHIMAPURA, S., PRIPREM, A., & TANKAMNERDTHAI, O. (2008). Piperine, the potential functional food for mood and cognitive disorders. Food and Chemical Toxicology. 46, 3106-3110.

Advertisements

One thought on “Κάτι να καίει…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s