Άλλος για Χίο τράβηξε…


Η Μαστίχα Χίου, είναι μια από τις “αρχαιότερες κυρίες” που έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο σε διάφορες παθήσεις και προβλήματα. Κακοσμίες του στόματος, πόνος στο στομάχι, δυσπεψία και φλεγμονές, είναι μόνο κάποια από τα περιστατικά που εξειδικεύεται, αλλά πάει και πιο μακριά.. κατέχοντας και αφροδισιακές ιδιότητες. Παράλληλα, γίνεται διάσημη ως μια βίντατζ μορφή μαστίχας στην Ελλάδα  και ο ντόρος που γίνεται γύρω από το όνομα της, αναγκάζει τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να ψαχουλέψουν τα μυστικά της. Μετά από αρκετές έρευνες φάνηκε να δικαιώνεται και της αναγνωρίστηκαν οι πολλαπλές της αρετές. Για αυτό το λόγο αξίζει να την (ξανά) παρουσιάσουμε στο κοινό της!

Από τα μάτια πιάνεται στα χείλη κατεβαίνει…

Είναι ότι πρέπει για την υγεία της στοματικής κοιλότητας, αφού βοηθά στην μείωση της βακτηριακής ανάπτυξης, του σχηματισμού μικροβιακών πλακών και τερηδόνας, συμβάλλοντας και στη καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να ανακουφίσει από την ξηροστομία.

Η αντι-μικροβιακή της δράση απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρος βακτηρίων, κάποια από αυτά μπορεί να τα έχει “πάρει” το αυτί σας ως: Escherichia Coli (Εσερίχια Κόλι), Staphylococcus Aureus (Σταφυλόκοκκος) και Helicobacter Pylori (το γνωστό Ελικοβακτηρίδιο).

Το τελευταίο έχει κατηγορηθεί για λοιμώξεις οι οποίες εμφανίζονται πιο συχνά με την πάροδο της ηλικίας και δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει ως μια γαστρίτιδα, η οποία όσο περνάει ο καιρός επεκτείνεται και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργίας της γαστρικής βλεννογόνου έχοντας σοβαρές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σιδηροπενική αναιμία. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι και η ανάπτυξη δωδεκαδακτυλικού ή έλκους του στομάχου και πιο σπάνια να συμβάλλει στην εμφάνιση αδενοκαρκινώματος στο στομάχι.

Έχει αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση σε διάφορες περιπτώσεις φλεγμονών όπως η περιοδοντίτιδα, η γαστρίτιδα, η οισοφαγίτιδα, το δωδεκαδακτυλικό έλκος, η κολίτιδα και (ω, ναι!) οι αιμορροΐδες. Είναι αναπλαστικός παράγοντας της επιδερμίδας και υπό την μορφή επουλωτικού εμπλάστρου, αυτή η φυσική ρητίνη μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός τραύματος ή μετεγχειρητικών τομών, χωρίς τις παρενέργειες που συνήθως δημιουργούνται με άλλα επιθέματα.

Είναι προστατευτικός σύμμαχος κατά της αθηροσκλήρωσης, αφού υπερέχει στην αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλες ρητίνες και κόμμεα (εκκρίματα των φυτών). Ευνοεί την αποτοξίνωση του ήπατος, έτσι αυξάνεται η απορρόφηση χοληστερίνης και τελικά μειώνονται τα επίπεδά της στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Η αντι-καρκινική ιδιότητα, του ελαίου της, φαίνεται να μειώνει το πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, όπως επίσης μειώνει την έκκριση του παράγοντα VEGF. Αυτός ο παράγοντας είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και όταν έχουμε υπερέκκριση αυτού του παράγοντα ευνοείται η ανάπτυξη ασθενειών.. και στην περίπτωση του καρκίνου, σχετίζεται με την μετάσταση και την εξέλιξη της ασθένειας. Επίσης, υπάρχει ομολογία, ότι μπορεί να “σκοτώσει” καρκινικά κύτταρα στο παχύ έντερο.

Θεωρείται ως η δραστικότερη φυσική επιλογή στον τομέα της συντήρησης τροφίμων, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών, όπως είναι η σαλμονέλα.

Είναι παντού και πάντα..

Μπορείς να την καταναλώσεις με την μορφή μαστίχαςτσίχλας για να τραβήξουμε και το νεαρό κοινό.. απλά παιδιά μην προσπαθήσετε να κάνετε φούσκες.. δεν κάνει!), με την μορφή σκόνης που μπορεί να προστεθεί σε ροφήματα, ποτά και γλυκά, αλλά και για τους πιο χαπακόφιλους που θέλουν να την δουν καθαρά σαν “γιατρικό” μπορούν να την προμηθευτούν  σε κάψουλες – αλλά με προϋπόθεση να μάθουν να διαβάζουν και το ταμπελάκι της συσκευασίας, για την δοσολογία που περιέχεται σε αυτή.

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 1 γραμμάριο το πρωί και 1 γραμμάριο το βράδυ, καταπολεμώντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το έλκος, μειώνοντας την χοληστερίνη και σε περιπτώσεις δυσπεψίας, ανακούφιση από τα συμπτώματα. Δεν παρουσιάζει παρενέργειες, αλλά για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να το συζητήσετε και με τον γιατρό σας.

Του σαμ απ γουίθ…

είναι ένα από τα αρχαιότερα μαγικά συστατικά της ελληνικής γης (ένα μεγάλο μπράβο στη Χίο!) που μπορεί να υιοθετηθεί από όλους μας και να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία όσων είπαμε νωρίτερα (για όσους προσέξανε τι διαβάσανε).

 

 

*Ψιλά γράμματα:

BALAN KV, DEMETZOS C, PRINCE J, DIMAS K, CLADARAS M, HAN Z, WYCHE JH, & PANTAZIS P. (2005). Induction of apoptosis in human colon cancer HCT116 cells treated with an extract of the plant product, Chios mastic gum. In Vivo (Athens, Greece).19.

DABOS, K., SFIKA, E., VLATTA, L., & GIANNIKOPOULOS, G. (2010). The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: A randomized pilot study. Phytomedicine. 17, 296-299.

DABOS KJ, SFIKA E, VLATTA LJ, FRANTZI D, AMYGDALOS GI, & GIANNIKOPOULOS G. (2010). Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial.Journal of Ethnopharmacology. 127, 205-9.

PELLICANO, R., FRANCESCHI, F., SARACCO, G., FAGOONEE, S., ROCCARINA, D., & GASBARRINI, A. (2009). Helicobacters and Extragastric Diseases. Helicobacter. 14, 58-68.

SAWIDIS, T., YURUKOVA, L., & ASKITIS, T. (2010). Chios mastic, a natural supplement for zinc to enhance male sexuality and prostate function. Pharmaceutical Biology. 48, 48-54.

TRIANTAFYLLOU, A., CHAVIARAS, N., SERGENTANIS, T., PROTOPAPA, E., & TSAKNIS, J. (2007). Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. Journal of Ethnopharmacology. 111, 43-49.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s